Страници

събота, 8 септември 2012 г.

Кървавите десет:Изпепеляваща омраза

1.Българското  вечно дерби (ЦСКА-Левски от София)
 Със своите корени от 40-те години, мнозина виждат Вечното дерби на България като най-голямото съперничество в региона на Балканите: ЦСКА, основан като отбор на комунистическата армия и свързани с богатите, срещу Левски, видян като отборът на народа.
 На терена, най-жестоката битка е през 1985 на финала за Купата на България.Спорни моменти,сбивания,последвани от драстични мерки,като наказания,смяна на имената на отборите, от страна на БКП.
 Извън терена ,насилието е нараснало особено след 1989."Това е като война"-казват някои фенове."Не бих отишъл с децата си в днешно време,толкова е опасно"-казват други запалянковци на клубовете. (от статия на ESPN)
2.Дербито на Кайро (Аl Ahly-Zamalek)
3.De Klassieker (Ajax-Feyenord)
4.Derby della Capitale (Lazio-Roma)
 Въпреки че дербито на Милано,или на някои от тях с Ювентус,може да привлече повече фенове в глобален мащаб,то дербито на столицата си остава най-жестокия и изпълнен с омраза  двубой в Италия.Рома е отбора на народа,а Лацио на заможните столичани,известен и с това ,че има "фашистко" настроени привърженици,след като Бенито Мусолини е бил запалянко на клуба.
5.Derby of the Eternal Enemies (Olympiakos vs Panathinaikos)
 И тук става въпрос за класови различия,ПАО основан през 1908 г. се счита за въплъщение на  висшата класа в обществото,а Олимпиакос основан 1925 е символ на работническата класа.
6.El Clásico (Barselona-Real Madrid)
 Всеки знае за сегашното съперничество на двата отбора,но враждата е започнала по политически съображения след като Мадрид е свързан с диктатурата на генерал Франко, докато Барселона за каталунците е израз за независимост,това е техния национален отбор -мотото е Mes Que Un.
7.Вечното дерби (Партизан-Цървена звезда)
8.Kıtalar Arası Derbi (Fenerbahce-Galatasaray) 
9.Old Firm (Celtic-Rangers)
Тук вече става въпрос за религиозни различия,привържениците на Селтик са ирландски католици,а тези на Рейнджърс -шотландските протестанти.

10.Superclasico (Boca Juniors-River Plate)

 През 1994 Ривър Плейт побеждават с 2-0,след мача двама фена на отбора са убити от стрелба започната от привърженици на Бока,след това някоя крива ръка написва на графити "Изравнихме 2-2".

Няма коментари:

Публикуване на коментар