Страници

неделя, 30 март 2014 г.

Един ден в Перник

 Винаги сте си мечтали да видите известни световни или български забележителности,но нямате възможност или средства.Предлагам ви да отидете до град Перник поне за ден и ще погледнете някои сходни на тях неща.
 Най-добре за посещение да изберете края на януари или началото на февруари ,когато се провежда фестивала на маскарадните игри Сурва.Карнавала в Рио пасти да яде.Какво ще им гледате на някакви голи бразилки ,които се чекнат върху бутафорни и шарени платформи.На Сурва има пияни кукери в фонтана и пияни кукери извън фонтана със същата цветност ,както в Бразилия.


След като ви омръзнат маскираните хора се отбийте до ПДК (Пернишкият Дворец на Културата),там има красива колонада,която спокойно може да замести тази от Партенона в Атина.
Следваща спирка е Домът на Миньорския труд,тук е наклонената кула на Перник,тази в Пиза спокойно може да я пропуснете вече.
 Искате да видите паметника на Петър I в Санкт Петербург или някой друг известен конник,дори и този в София,не ви трябва,в Перник има подобен ,величествения Кракра Пернишки.Скулптора го е изваял с прабългарски черти,а коня е солиден,както и му отива на такъв силен войвода.
В Ловеч се хвалят с покрития си мост,чудо голямо и в Перник си има такъв,има си и магазини вътре и вкусни дюнери отстрани,дори се намира над по велика река от Осъм,тя е Струма.
 В Париж или Рим има триумфални арки,тук има също,не е направена заради някой дребен злобар като Наполеон или откачен римски император,а за обикновени работещи хора които живеят или са живели над нея.
.
 Напоследък децата са полудели по компютърни игри свързани с Лего или със самите конструктори,ами тогава ги заведете до Пернишката крепост ,и тя е от подобни блокчета.
 И накрая,но не на последно място,защото всеки може да направи асоциации с други обекти или събития,трябва да се снимате на мястото ,което се използва за направата на филми.И ако не се лъжа на култовия български сериал "Под прикритие".
 Между другото има много изоставени места,особено в промишлената зона ,където може да се снимат филми,главно за Втората Световна война и по точно битката за Сталинград.В Перник си има също и квартал Вароша,но няма стари възрожденски къщи както в Търново,а някой и друг стар Голф на тротоара.И като става въпрос за тези коли предлагам мостът ,който води към парка да се преобразува със статуи на Голф 2-ка и да се назовава "Мостът на влюбените двойки"....Голф двойки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар